Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2017 > 05 >

Körerna laddar upp

Körerna laddar upp

10.05.2017 11:14

Just nu övar körer runt om i hela landet inför Kyrkans musikfest som samlar 4 000 sångare till Helsingfors i slutet av maj.

– Det är ljuvligt, riktigt min favorit, säger Marina Alén och syftar på körverket Then nya Pingstmessan som kommer att framföras av de finlandssvenska körerna under musikfesten.

Alén sjunger i Matteus kyrkokör i Helsingfors och är en av 200 sångare ur Finlands svenska kyrkosångsförbund som kommer att delta i Kyrkans musikfest. För många hobbymusiker är det en upplevelse för livet att få sjunga tillsammans i en riktig storkör. Få körer har i sina hemförsamlingar möjlighet att samarbeta med toppmusiker och orkestrar.

– En stor kör är ett mäktigt instrument, det kommer att bli riktigt imponerande. För oss körsångare är det alltid en stor fest att få träffas och sjunga tillsammans i en stor gemenskap, säger körsångare Maria Salenius.

Samtidigt är verket också en andlig upplevelse.

– Jag tror att man kan bli gripen på fler plan än det musikaliska. För mig är varje körövning en andlig erfarenhet, det är därför jag sjunger i kyrkokör, säger Salenius.

Bekanta melodier

Then nya Pingstmessan beställdes av Kyrkosångsförbundet för Kyrkomusikfesten 2015 och en del sångare är således bekanta med verket sedan tidigare.

– För mig var det ett glatt återseende av mässan. Melodierna är så vackra, jag blev rörd när jag övade på mina stämmor hemma innan körövningen. Musiken talar liksom till själen, det är själavårdande, säger Alén.

Verket är en komplett musikalisk helhet för en festlig mässa, där den röda tråden består av de bekanta mässmelodier som sjungs i gudstjänsten varje söndag, det vill säga Kyrie, Gloria, Sanctus och Agnus Dei.

– Mässdeltagarna kan också själva sjunga med i de bekanta partierna i Pingstmessan, säger Salenius.

Markus Malmgren kommer att sitta vid orgeln. De övriga instrumenten kommer att skötas av verkets kompositör Timo Kiiskinen och studerande från Sibelius-Akademin. Nina Kronlund dirigerar kören och som liturg medverkar Johan Westerlund.

Kyrkans musikfest 19–21.5.

Then nya Pingstmessan 20.5 kl. 15.30 i Helsingfors domkyrka.

Arrangörer: Suomen kirkkomusiikkiliitto, Finlands Kantor-organistförbund, Kyrkostyrelsen, Kirkkopalvelut och församlingarna i Helsingfors.

Mera info

Matteus kyrkokör övar inför Then nya pingstmessan. Foto: Nina Österholm