Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2017 > 04 >

Helsingfors kyrkoherdar: ”Hatprat är synd”

10.04.2017 10:22 / uppdaterad 10.04.2017 10:25

Helsingfors 21 kyrkoherdar från de evangelisk-lutherska församlingarna i staden tar inför påsken ställning mot hatprat och gällande kyrkans synliga deltagande i demonstrationer.

"Hatprat är en synd som inte avtar innan vi öppet vågar tala om saken och sätta gränser för det. Däremot ska vi inte dra gränser som förhindrar att människor möts", säger kyrkoherdarna i sitt ställningstagande.

Förra veckan deltog församlingsanställda i demonstrationer mot att tvångsåterlämna asylsökande till länder där människornas trygghet inte går att garantera.

Herdarna påpekar också att alla har rätt till åsikts- och yttrandefrihet. Kyrkans anställda kan, liksom alla andra kristna, använda sig av denna rätt t ex genom att delta i en demonstration. Det är ändå inte fråga om tjänsteutövning. Det är inte en arbetsuppgift att delta i en demonstration.

Läs ställningstagandet i sin helhet här.