Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2017 > 03 >

Över 4000 sångare samlas i Helsingfors i maj – ännu hinner man anmäla sig

06.03.2017 16:35 / uppdaterad 06.03.2017 16:37

Kyrkans musikfest går av stapeln i Helsingfors den 19–21.5. Du kan anmäla dig via webben fram till den 31.3.

Under tre dagar i maj fylls Helsingfors centrum av många olika sorters musik. På Kyrkans musikfest får kyrkans egna musikgrupper, musiker och andra aktiva i olika åldrar möjlighet att göra sig hörda. Hittills har över 4000 sångare från hela landet anmält sig.

Händels Messias med 900 sångare

För många hobbymusiker är det en upplevelse för livet att få sjunga tillsammans i en storkör. Få körer har i sina hemförsamlingar möjlighet att samarbeta med toppmusiker och orkestrar.

Under Kyrkans musikfest kommer bland annat Händels Messias-oratorium att framföras av en kör på 900 sångare. Konserten tar plats på Senatstorget på lördag kväll. Sångare runt om i landet har på förhand övat in Halleluja-kören och andra populära körpartier ur verket. Kantor Seppo Murto från Helsingfors domkyrkoförsamling leder uppförande som ackompanjeras av Lojo stadsorkester.

Svenska körer deltar

Några konserter på Kyrkans musikfest är helt svenskspråkiga. På lördag framförs "Then nya pingstmessan" i Helsingfors domkyrka. Mässan som är skriven av Timo Kiiskinen framförs av de svenska körerna.

Tidigare samma dag firas en tvåspråkig veckomässa i Gamla kyrkan under temat "Kör för alla". Musiken leds av Jan Hellberg med house band.

För lördagskvällens orgelmässa "Missa surrexit Christus" i Johanneskyrkan står Johannes församling som värd. Kantor Dag-Ulrik Almqvist spelar sin egen tonsättning. Liturgi och celebrant är Mikael Busck-Nielsen.

Mera information hittar du på http://www.kirkonmusiikkijuhlat.fi/pa-svenska/

Facebook.com/kirkonmusiikkijuhlat.fi
Twitter.com/Kirkonmusajuhla

Teija Tuukkanen, Hanna Remes, Sanna-Maarit Hakkarainen och Seppo Murto har förberett Kyrkans musikfest. Foto: Pentti Mansukoski