Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2017 > 03 >

Mera vi och mindre Disney

27.03.2017 09:53

"Vi blev mera avslappande inför bröllopet samtidigt som bilden av själva äktenskapet blev mer realistisk."

Så säger Frida Forsblom-Prittinen och Samuel Prittinen som ifjol deltog i brunchen för blivande brudpar som kyrkan ordnar på vårkanten. Med bröllopsbrunchen, som också i vår ordnas i centrum av Helsingfors med Johanneskyrkan som "övningskyrka", vill församlingarna både stöda sommarens brudpar i deras festförberedelser men också inspirera alla par till att fundera över sin relation på djupet.

– Det var studentprästen som tipsades oss om brunchen, vi var ett tiotal par på plats. Först blev vi bjudna på god mat sedan blev det både info och diskussion, berättar Frida och Samuel Pirttinen.

Frida minns särskilt en övning där paren fick skriva ner olika saker på små lappar.

– Jag skulle skriva ner varför jag tror att Samuel älskar mig. Mitt i alla festförberedelser kan det hända att man glömmer att också fundera på varandra, på vad själva äktenskapet betyder.

Samuel blev först en aning förvånad över den skilsmässostatistik och äktenskapets fallgropar som också diskuterades vid brunchen.

– Vi talade om vad som hänt i förhållanden som spruckigt och mitt i bröllopsplaneringen kan det ju kännas lite bakvänt. Men det var också konstruktivt, bilden av äktenskapet blev mer realistisk och mindre Disney.

Provgå till altaret

Som avslutning på brunchen gick alla deltagare till Johanneskyrkan där de fick lyssna till olika bröllopsmarscher och prova på hur det känns att skrida upp för altargången tillsammans.

– Det var jättetrevligt och vi fick många idéer, säger Frida och Samuel som sedan gifte sig i slutet av förra sommaren.

De är jättenöjda med sitt bröllop även om det firades på sommarens stormigaste dag och brudklänningen glömdes hemma när den egentligen redan borde ha varit på väg till frisörsalongen.

– Strömmen gick i festlokalen, men den hann komma tillbaka tills festen började. Klart vi var lite nervösa för allt, och en del småsaker hände förstås på festen, men det spelar inte så stor roll i det långa loppet, säger Samuel.

Han tycker att bröllopsbrunchen hjälpte dem att slappna av inför festen, att det blev klart vilka konkreta saker som måste fixas.

– Det är lätt hänt att man missar något när det är så mycket att ordna kring ett bröllop, nu kändes det tryggt att få all information från församlingens egna anställda som vet precis hur det brukar gå till.

Har ni något råd till sommarens brudpar som är mitt uppe i planeringen?

– Be frimodigt om hjälp av vänner, bekanta och släktingar. Alla var jättehjälpsamma och vi fick mer hjälp än vi hade förväntat oss, säger Frida och Samuel, men tillägger:

– Fatta era egna beslut och gör dagen sådan som ni själva vill ha den även om det i släkterna kan finnas många åsikter om saker borde ordnas.

Brunchen med temat "I nöd och lust" ordnas på Högbergsgården (Högbergsgatan 10) lördagen den 22 april kl. 10.30-13.30. Förutom att njuta av god frukost får du lyssna till vigselmusik, gå igenom formuläret, fundera kring relationer och känna efter hur det är att promenera fram till altaret. På plats för att svara på dina frågor finns präst, kantor, vaktmästare och familjerådgivare. Kl. 10-11 finns det möjlighet att anhålla om hindersprövning (hindersprövningarna är i kraft 4 månader, båda behöver närvara). Du behöver inte ha prickat in vigseldatum och festplanerna behöver inte vara storslagna - du som är nyfiken på att dela vardagen med någon i nöd och lust är välkommen!

Frågor och anmälningar senast 10.4.2017 till Jessica Högnabba, jessica.hognabba@evl.fi eller 050 380 0662.

Frida Forsblom-Prittinen och Samuel Prittinen gifte sig förra sommaren. De förberedde bröllopet bland annat genom att delta i kyrkans brunch för brudpar. Foto: Jessica Åsbacka.