Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2014 > Mars >

Årets kyrkomusikfestival Klang i kyrkan överskrider gränser

05.03.2014 16:30 / uppdaterad 05.03.2014 16:31

Kyrkomusikfestivalen Klang i kyrkan i Helsingfors anordnas detta år för nittonde gången. Festvalen fokuserar på svensk kyrkomusik och temat är "Över gränserna". Klang i kyrkan gästas i år av den kamske mest berömda kammarkören i Norden Eric Ericsons kammarkör samt den kända svenska kompositören Sven-David Sandström. Sveriges ambassad är också engagerad i sammanhanget.

Den nittonde Kyrkomusikfestivalen i Helsingfors arrangeras den 21-30 mars 2014. Festivalen fokuserar på svensk kyrkomusik och ny finsk kyrkomusik. Temat är "Över gränserna". Den tvåspråkiga festivalen kommer att utvecklas till en biennal och arrangeras därför, för tjugonde gången, år 2016.

Öppningskonserten är fredagen den 21.3 kl.19 i Tyska kyrkan. Under konserten, som anordnas med anledning av Johann Sebastian Bachs födelsedag, lyssnar vi till kammarmusik som tonsatts av honom själv, hans söner samt elever. Vi får lyssna till Ensemble Il Pomodoro, Mikael Helasvuo flöjt, Markku Mäkinen cembalo, Jussi Seppänen cello. Konserten radieras i YLE Radio 1.

Lördagen den 22 mars kl.19 och söndagen den 23 mars kl.19 får vi lyssna till Kari Tikkas nya opera "Judit" (uruppförande) samt operan"Tuuli puhaltaa". Operan "Judit" bygger på texter från Judits bok i Gamla Testamentets apokryfiska böcker medan vi i operan "Tuuli puhaltaa" håller oss till nutiden.

Söndagen den 23 mars firas invgningsgudstjänst i Olaus Petri kyrka kl.11. Liturg och predikant är kyrkoherde Timo Viinikka. Taru Muranen leder Olaus Petri kören medan Hanna Laakkonen-Yang fungerar som organist. Vi får bland annat lyssna till musik av Sven-David Sandström och Torsten Stenius. Gudstjänsten radieras i YLE Radio Vega.

Sven-David Sandström (född 1942) är en gäst man väntar på. Han tillhör de mest betydande svenska kompositörerna i sin generation. Han kommer att berätta om sin musik och vi får ytterligare lyssna till hans verk i Tempelplatsens kyrka tisdagen den 25 mars kl.20. Kammarkören Kaamos leds av Dani Juris, ensemblen Zagros medverkar.

Den berömda Eric Ericsons kammarkör, under ledning av Fredrik Malmberg, från Sverige får vi lyssna till lördagen den 29 mars kl.19 i Tempelplatsens kyrka. Under konserten tjänar J.S.Bachs motetter som ram för andliga körverk av de svenska tonsättarna Bäck, Olsson, Jennefelt samt Alfvén. Vi lyssnar dessutom till gruppen Continuo.

Carl Heinrich Grauns "Der Tod Jesu" följer inte Bibelns texter så som J.S.Bachs passioner. Verket återspeglar barockens känslomässiga syn på passionsberättelsen. Verket uppförs i Johannes kyrka onsdagen den 26 mars kl.19. Då uppträder Dominante kören och den finska barockorkestern, Tuuli Lindeberg och Mia Huhta, sopran, Scott Mello, tenor, Drew Santini, baryton. Dirigent är Seppo Murto.

Man kan säga, att Eric Ericsons kammarkör är festivalens huvudgäst. Kören är enligt festivalens konstnärliga ledare Jukka Ahokas Nordens mest berömda kammarkör. Kören uppför C.P.E. Bachs Matteuspassion söndagen den 30 mars i Berghälls kyrka kl.18. Konserten är tillägnad Carl Philipp Emanuel Bachs 300-års jubileum. Andra medverkande är Helsingfors barockorkester och Kajsa Dahlbäck, sopran, Anna Graca, alt, Tuomas Katajala, tenor, Aarne Pelkonen baryton under ledning av Aapo Häkkinen. Konserten radieras i YLE Radio 1. Sveriges ambassad är samarbetspartner.

I kyrkomusikfestivalen ingår diskussionstillfällen och föreläsningar med temat "Förändras människan?" Den moderna litteraturen möter Gamla Testamentets apokryfiska böcker lördagen den 22 mars kl.15 i Diakonihuset på Tavastvägen 73 i Hermanstad.

Som vanligt arrangerar man också Klang i våra församlingar och för barnen. "Pigga pianon och vilda violiner" får vi lyssna till i Matteuskyrkan måndagen den 24 mars kl.18.30 då Östra Helsingfors musikinstituts elever delar med sig av sin musikglädje tillsammans med Anna Brummer, som fungerar som konferecier.

Mer information: www.kirkkosoikoon.fi samt kyrkomusikfestivalens konstnärliga ledare Jukka Ahokas, tfn 050 378 0687, jukka.ahokas@evl.fi.

Alf Lindberg

Eric Ericsons kammarkör från Sverige under ledning av Fredrik Malmberg får vi höra bland annat i Tempelplatsens kyrka lördagen den 29 mars kl.19.