Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2014 > Januari >

Ungdomar diskuterar miljö och nedvärderande behandling

23.01.2014 16:21 / uppdaterad 23.01.2014 16:35

Ungdomens kyrkodagar går av stapeln under veckoslutet den 23-26 januari i Lärkkulla. "UK" är Borgå stifts egen ungdomsriksdag. Årets UK präst är Emma Audas. Biskop Björn Vikström och författaren Cajsa Tengblad från Sverige medverkar.

Över 200 ungdomar från olika håll i Svenskfinland samlas till Ungdomens kyrkodagar (UK) under veckoslutet (23–26.1) på Lärkkulla i Karis.

Ungdomens kyrkodagar är Borgå stifts egen ungdomsriksdag som årligen samlar delegater från församlingarna till debatt om aktuella teman. De frågor som tas upp till diskussion kommer från ungdomarna själva. Frågorna debatteras och tillsammans fattar man beslut om åtgärder.
Under helgen varvas arbete i plenum med diskussion och aktivitet i temagrupper som bland annat behandlar våld i populärkulturen, fredsarbete, drama och kroppskännedom.
I Ungdomens kyrkodagar medverkar stiftets biskop Björn Vikström och i år gästas dagarna av Cajsa Tengblad från Sverige, coach och författare till bland annat boken Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten. Årets UK-präst är Emma Audas.
Köttfri dag, musik i gudstjänsten och församlingsvalet
Deltagarna kan antingen göra motioner som leder till beslut eller väcka initiativ som syftar till att en fråga diskuteras under Ungdomens kyrkodagar. I år har ungdomar från Helsingfors, Åbo och Borgå gjort motioner.
Delegater från Åbo svenska församling föreslår att UK inför en köttfri dag och även uppmanar församlingarna att gå in för köttfri servering på sina tillställningar. En delegat från Johannes församling anser att kyrkan bör ha en heltäckande kalenderhemsida som omfattar alla evenemang i stiftet. I en motion från Borgå svenska domkyrkoförsamling efterlyses strategier för att öka valdeltagandet i församlingsvalet i år.
Övriga frågor som diskuteras på Ungdomens kyrkodagar är en grönare kyrka, gudstjänst utan musik och vad kyrkan kan lära sig av Nelson Mandelas förmåga att förlåta. Ungdomar från Matteus församling har även lyft fram frågan om kyrkan kunde bli en frizon från nedvärderande behandling av ungdomar.
Studio UK
Nytt för i år är Studio UK, en webb-tv med livesändningar. Studio UK är en talkshow som sammanfattar de viktigaste samtalsämnena från plenum, går på djupet i knäckfrågorna och ser till att de som inte är på plats kan ta del av diskussionen. Studio UK sänds på evl.fi/uk, där sändningarna även kan ses i efterhand. (KT/lm&åh)
Mera information:
Simon Lampenius, sakkunnig inom ungdomsarbetet, tfn 050 3624 005
Medierna är välkomna att bevaka Ungdomens kyrkodagar på Stiftsgården Lärkkulla, Lärkkullavägen 22, Karis.
KT/A.L.

Ungdomens kyrkodagar arrangeras 23-26.1.2014 i Karis.