Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2014 > Januari >

Bonga stans bästa mässor

17.01.2014 11:36

Kyrkan i Helsingfors har inlett en serie som handlar om att bekanta sig med firandet av mässa i Helsingfors ev.luth kyrkor. Bonga mässan heter serien och under vårens lopp kan man bekanta sig med den svenska högmässan söndagen den 23 februari i Matteuskyrkan.

Kom och bekanta dig med helsingforsförsamlingarnas mässor - det är fritt inträde! Då du besöker mässan kan du samtidigt bekanta dig med församlingen och dess kyrka.

I nätet hittar du information om 10 av vårens mässor, av vilka en är på svenska. Du är självfallet hjärtligt välkommen att bekanta dig också med de finska mässorna. Länk: http://www.helsinginseurakunnat.fi/messut/bongaamessu.html

För varje mässa du besökt kan du få ett klistermärke som du kan fästa på broschyren. De flitigaste mässbesökarna belönas.

Med mässa (lat. missa) avses en nattvardsgudstjänst. Efter en paus på mer än 100 år återinfördes ordet mässa år 2000 i den finländska kyrkohandboken. Samtidigt förnyade man också gudstjänstformuläret.

De kristna församlingarna har nästan tvåtusen års erfarenhet av att fira mässor.

De kommersiella mässorna utvecklades i takt med att de årligen återkommande marknadernas betydelse under 1700-talet småningom avtog. Mässorna har sannolikt fått sin början av de markna-der som årligen hölls i samband med de stora kyrkliga högtiderna. I Finland hölls de första mässorna sommaren 1920 på Johannesplanen invid Johanneskyrkan i Helsingfors.

Den första svenskspråkiga mä’ssa i serien firas enligt följande:

23.02.2014 - Andra söndagen före fastetiden

Högmässa kl 12

Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3

Matteus Församling

Välkommen!

Bonga högmässan i Matteuskyrkan på Åbohusvägen 3 söndagen den 23 februari kl.12. Välkommen!