Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2012 > April >

Scoutveckans huvudevenemang denna gång i Åbo

26.04.2012 15:23

Scoutveckans huvudevenemang sker i år söndagen den 29 april i Åbo och inleds med en tvåspråkig gudstjänst i Åbo domkyrka med biskop Björn Vikström som predikant.

På söndagen den 29 april kan man ta del av scoutiga äventyr och aktiviteter på domkyrkotorget i Åbo. Evenemanget inleds med en tvåspråkig gudstjänst i Åbo domkyrka med biskop Björn Vikström som predikant.

Scouting för alla

Aktiviteterna arrangeras i samband med scoutveckan som kulminerar i söndagens nationella evenemang. Under evenemanget vill man lyfta fram scouting för den breda allmänheten.

– Scouting är äventyr och vänner. Det är en hobby som aktiverar och som utvecklar oss som människor. På scouttorget vill vi ge alla åbobor och intresserade möjlighet att uppleva och testa på olika scoutaktiviteter, berättar Ewert Gustafsson från sjöscoutkåren Spejarna i Mariehamn, som varit med och arrangerat evenemanget.

Scoutingen utvecklar oss som människor

Scouternas kyrkhelg lyfter fram att scoutingen också har en andlig dimension. Det är en faktor som gör att scouting skiljer sig från verksamheten i många andra ungdomsorganisationer.

– Människan består av kropp, själ och ande. Inom scoutingen betonar vi att alla dessa är viktiga för att människan ska må bra, förklarar Ewert Gustafsson.

Det nationella evenemanget under scouternas kyrkhelg inleds med en tvåspråkig gudstjänst i Åbo domkyrka kl. 12. I gudstjänsten predikar biskopen i Borgå stift, Björn Vikström. Scoutkårer medverkar med sina fanor under gudstjänsten.

Mångsidigt program under scouternas kyrkhelg

Scouttorget öppnar efter gudstjänsten, ca kl. 13.15 och har öppet till kl. 15. Där bjuds det på grönsakssoppa, ballonger, man kan träffa biskopen och delta i olika aktiviteter, bland annat åka lådbil.

Scout kan man bli från det man fyller 7 år och programmet på torget riktar sig i första hand till barn och ungdomar.

Scoutkåren Åbo Vildar, Frikyrkoscoutkåren Stigfinnarna, Scouternas regionutskott för Åland och Sydvästra Finland, Kyrkans central för det svenska arbetet och Lounais Suomen Partiopiirin KV- ja aatejaosto bidrar med program på torget.

Arrangörer för evenemanget är Finlands svenska scouter, Kyrkan central för det svenska arbetet och Åbo svenska församling.

Mer information:

Ewert Gustafsson, projektansvarig för scouternas kyrkhelg, 045 730 0616

Simon Lampenius, branschsekreterare för ungdomsarbete, Kyrkans central för det svenska arbetet, 050 362 4005.

KT/ Alf L