Startsida > Gemensamt arbete > Skriftskola >

Hur går det till?

Det finns många sätt att gå i skriftskola. Man kan gå enskilt, i grupp tillsammans med andra, gå vuxenskriftskola, på läger under sommaren eller kvällstid under vinterhalvåret.

Det vanligaste är att man går i lägerskriftskola under sommaren det året man fyller femton. Skriban inleds vanligen redan en längre tid före själva lägret med olika former av samlingar och temaveckoslut inne i stan. Majoriteten av Helsingforsförsamlingarnas skribaläger ordnas på lägerön Lekholmen som ligger två sjömil utanför Nordsjö. Lekholmen är de svenska församlingarnas egen sommarö och är inte en traditionell lägergård utan en öppen holme. Det innebär att konfirmerade ungdomar kan komma till holmen som dagsgäster eller som holmbor. Också andra vuxna kan komma till Lekholmen för att fira semester. Omgivningen är vacker, stämningen trevlig och logementen en aning primitiva.

De flesta läger ordnar också en besöksdag, då släkt och vänner har möjlighet att komma och hälsa på till lägret. Vi bor i stugor med 2-8 personer per rum. Rummen har våningssängar, ett bord och enstaka hyllor. De flesta hus har ett samlingsrum. Toaletterna finns i en skild byggnad mitt på holmen. Duscharna finns i bastubyggnaden. Under fritiden kan man ligga på stranden, ro, simma, spela fotboll, volleyboll, badminton m.m.

Om man av olika anledningar inte vill åka på läger så finns det möjlighet att gå stadsskriba. Det innebär att man träffas ett visst antal gånger i stan under våren.

En del församlingar erbjuder också sportlovsläger där undervisningen kombineras med skidåkning under skolornas sportlovsvecka.

Efter samlingar, kanske läger och undervisning är det sedan dags för konfirmation, som är en fin och högtidlig stund i kyrkan dit släkt och vänner är välkomna.

Foto: Pekka Akin

Är skiftskola obligatoriskt?

Nej, ingen måste gå i skriftskola men alla som är medlemmar i en församling får möjlighet att göra det samma år som de fyller femton. Även den som inte är medlem kan vara med på våra läger, i mån av utrymme.

För att kunna bli fadder till ett barn som döps eller för att kunna kandidera i församlingsval behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha gått skriftskolan för att kunna gifta dig i kyrkan.

Lähikuva ristikorvakorusta. Foto: Sanna Krook / Kyrkans bildbank

Får jag komma på samma läger som min bästa vän?

Vi försöker alltid göra de bästa möjliga lägerfördelningarna. Du kanske inte alltid kan komma med alla kompisar men vi försöker se till så att du har med dig någon som du känner. Skriv i ansökan vem du vill komma på läger med.

Rippikoululaiset seisovat ulkopiirissä kädet toistensa olkapäillä Foto: Marianna Siitonen

Måste man tro på Gud för att gå skriban?

Nej. Däremot är det en fördel om man är intresserad eftersom vi talar en hel del om Gud och tro. Skriban är en upptäcktsfärd i den kristna tron men vi kräver inte att man måste tro varken det ena eller det andra. Det finns rum för både tro och tvivel.

Foto: Sanna Krook / Kyrkans bildbank

Jag är inte döpt, kan jag ändå komma på skriba?

Är du ännu inte döpt så är du jättevälkommen att gå skriftskolan och om du vill kan du döpa dig och bli konfirmerad sen. Ta kontakt med den församling på vars område du bor.

Foto: Pekka Akin

Jag är döpt men hör inte längre till kyrkan, kan jag komma på skriba?

Om du är döpt, men inte längre hör till kyrkan, och vill gå skriftskola, så behöver du skriva in dig i kyrkan före konfirmationen. Den som fyllt 15 år kan med föräldrarnas tillstånd skriva in sig i kyrkan också om föräldrarna inte hör till kyrkan.

Foto: Marianna Siitonen

Hur ska jag hinna gå skriftskolan vid sidan av alla mina hobbyer?

Skriftskoleperioden sträcker sig över nästan ett helt år och anmälningen sker i god tid före starten. Du går i skriftskola endast en gång - vi hoppas därför att du väljer att prioritera skriftskolan och kommer på de samlingar vi har. Vi önskar att du planerar ditt program så att du inte har några turneringar, tävlingar, konsertbesök, fester och liknande åtminstone under lägerperioden. Annan eventuell frånvaro går sannolikt att lösa på olika sätt.

Foto: Aarne Ormio / Kyrkans bildbank

Jag är redan vuxen – kan jag gå skriban ändå?

Vuxenskriftskolan ordnas vanligen enskilt - du läser böcker och samtalar med prästen om den kristna tron. Vuxenskriftskolan är ett bra alternativ för dig som av någon anledning inte blev konfirmerad i tonåren, men som nu som vuxen vill veta mera om den kristna tron. Ta kontakt med din församling och diskutera hur ni lägger upp skriftskolan. Kontaktuppgifter hittar du här!

Foto: Sanna Krook / Kyrkans bildbank

Vad kostar det?

För skriftskolan uppbärs en deltagaravgift. Betalningen sker via en betalningslänk som du får på epost.

Avgiften får dock inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja ett begränsat antal personer nedsatt avgift.

Avgiften för skriborna på Lekis är cirka 200 €. I priset ingår kost, logi och transport för lägerveckan.

Avgiften för Stadsskriban är cirka 20 €.

Sportlovsskriban har kostat dryga 400 € när den ordnats av Matteus församling. I priset har ingått resor, logi och maten i Åre, lunch på resan upp till Åre, samt lunch på dagfärjan hemåt.

OBS! Priserna är riktgivande.